Menyusukan Anak Angkat

Proses kehamilan adalah proses alami untuk badan ibu bersedia untuk menyusukan anak yang bakal lahir.
Walaubagaimanapun bagi wanita yang tidak pernah mengandung, anda masih boleh menyusukan selagi anda mempunyai payudara dan kelenjar pituitari yang berfungsi.

Induce lactation – ‘Mencetuskan Penyusuan’ atau Adoptive Breastfeeding ialah apabila ibu menyusukan anak yang bukan dikandungnya. 3 bulan sebelum : Makan pil perancang (Yasmin/Microgestine) setiap hari tanpa henti dan Domperidone (20mg/4 times per day) untuk membolehkan badan “meniru” proses pembentukan kelenjar mamari sebagaimana yang berlaku semasa proses kehamilan.

Apabila terdapat ‘perubahan’ pada payudara, hentikan pengambilan pil perancang dan teruskan Domperidone untuk mencetuskan penghasilan susu ibu. ‘Perubahan payudara’ ialah pertambahan 1 cup pada bra ibu dan payudara terasa penuh dan berat. Ibu boleh mula memerah susu menggunakan dual pump elektrik 3 jam sekali/20 minit untuk menggalakkan penghasilan dan pengeluaran susu ibu.
Beri bayi menyusu terus daripada payudara ibu untuk meningkatkan rangsangan ke atas payudara untuk menggalakkan penghasilan lebih banyak susu.

Sekiranya anda tidak menghasilkan cukup susu (setelah didiagnos doktor dan penilaian konsultan laktasi)
Cuba gunakan SNS (Supplemental Nursing System) dengan menggunakan susu yang dibekalkan oleh ibu kandung bayi ataupun susu tiruan.

Ibu akan menghasilkan susu selepas 2 ke 3 minggu proses ini berlaku dan kesannya berbeza kepada setiap individu
Susu ibu yang dihasilkan ialah susu matang yang keluar dari ibu yang melahirkan pada hari ke 10 (lebih dan kurang).

Ibu yang mencetuskan susu ialah ibu hebat.
Anda tidak menghasilkan kolustrum kerana badan anda tidak menghasilkan ‘human placental lactogen’
Susu anda berkhasiat, mengandungi nutrien, antibodi dan immuniti yang sikecil perlukan, tahniah!

Cadangan lain :

Sekiranya ibu kandung sudi menyusukan anaknya, bekalkan breastpump untuk kemudahannya membekalkan susu sepanjang sekurang2nya 1 minggu pertama bayi. Kolustrum adalah makanan pertama bayi yang terbaik. snsQuoted dari Puan Kamariah, Konsultan Laktasi “Kasih sayang itu milik Dia dan niatkan menyusu anak ini demi menambahkan kasih sayang”