Tips Mengatasi Lampin Kain Bocor

Anda mahu memakaikan anak anda dengan Lunatots Cloth Diaper tetapi masalah bocor berlaku?

Semak beberapa perkara:

 1. Basuh keseluruhan CD anda (pocket pants & insert) berulang kali dengan air sahaja sebelum dipakai. Semakin tinggi kadar basuhan CD anda, semakin tinggi kadar serapannya.
  TIPS : Tuangkan secawan kecil air di atas CD kering anda dan lihat samada ianya menyerap terus ke bahagian dalam ataupun ‘terapung apung’ seperti daun keladi. Jika CD masih belum menyerap, basuh semula CD anda.
 2. Pastikan saiz CD sesuai untuk anak anda. Biar ketat, jangan longgar.
  Jika CD longgar, air kencingnya mudah ‘terkeluar’
 3. Semak sabun basuhan anda sekiranya mengandungi sebarang enzim atau pelembut.
  TIPS : Organic laundry detergent biasanya mengandungi bahan seperti coconut oil atau palm oil (minyak sawit) boleh menyebabkan  lapisan fleece anda bersifat ‘repelling’ (tidak menyerap air). Oil doesn’t mix with water, right? Elakkan penggunaan sabun mandi kerana ianya memberi efek yang sama.
  ADVICE : Gunakan LunaCare Detergent daripada Lunatots.
 4. Detergent build-up pada fleece setelah 1 tahun menggunakannya secara tegar.
  Buildup juga boleh berlaku sekiranya anda guna sabun yang terlalu banyak sebab kebanyakan sabun dipasaran sekarang ini adalah concentrated formula termasuklah formula LunaCare Detergent ciptaan kami.
 5. Sekiranya anak anda buang air dalam kuantiti yang agak banyak, sekeping mikrofiber tidak cukup untuk menampung ‘hasil’nya. Pengguna perlu letak 2 mikrofiber insert didalam bahagian poketnya.

 

Kata kata akhir – Air yang banyak dan matahari adalah ejen pembersih dan pemutih yang paling baik
Pilih sabun yang baik untuk cloth diaper anda.